Biogas är ett förnybart bränsle som framställs av biomassa och består till största delen av metan. Det finns två andra typer av gas som ofta förväxlas med biogas. De andra två kallas för fossilgas och naturgas. Naturgas är samma som biogas med den skillnaden att den inte är en förnybar energikälla vilken biogas är. Fossilgas skiljer sig från dessa vilket vi kommer att förklara längre ner.
Fossilgas kan bildas på två sätt: Dels när organiskt material bryts ner i en syrefri miljö, till exempel i sumpmarker. Dels längre ner i jordskorpan då höga temperaturer och tryck omvandlar förmultnat organiskt material till naturgas. Innehållsmässigt består den av flera olika gaser men nästan 90 procent utgörs av metan. Eftersom gasen är osynlig och luktfri, tillsätter man som säkerhetsåtgärd i händelse av gasläckor ett luktämne innan den levereras till förbrukarna.
Fossilgas lyfts ofta fram som ett miljömässigt bättre alternativ till andra fossila bränslen. Det stämmer att utsläppen av koldioxid är något mindre än vid förbränning av kol och olja. Men fossilgas orsakar inte desto mindre stora utsläpp av fossil koldioxid. Dessutom består fossilgas av metan. Metan har en negativ klimatpåverkan som är cirka 80 gånger högre än koldioxid räknat på ett 20 års-perspektiv. Då det är svårt att helt undvika läckage i processen från utvinning till användning, kan utsläppsfördelarna med fossilgas minska i jämförelse med andra fossila bränslen. Läckage kan till exempel uppstå i gasnätet och i fordon.
Fossilgas används inom industrin och vid produktion av el och fjärrvärme. Den brukas också som fartygs- och fordonsbränsle samt i vissa delar av landet till uppvärmning och matlagning i hemmet. I vårt närområde är det främst Danmark, Norge och Ryssland som har de största fyndigheterna. Världens naturgasreserver uppskattas till flera tusen miljarder kubikmeter som beräknas räcka under minst 60 år. Den gasen kan dock inte förbrännas om vi ska klara FN:s klimatmål.
Naturgas är en produkt från växt- och djurriket som under mycket lång tid bildats på ungefär samma sätt som olja. Det är med andra ord ett fossilt bränsle som inte är förnybart. Ordet naturgas användes redan på 1800-talet som epitet för gas som bildas naturligt på jorden. Eftersom gasen utvinns ur fickor i jordskorpan kallades den ibland även för jordgas.
Naturgas började användas i Sverige 1985 och på senare år har det uppstått ett ökat behov i allmänspråkliga sammanhang att skilja naturgas från biogas. Främst för att förtydliga vad som är ett fossilt respektive icke-fossilt bränsle. Därför rekommenderar Naturskyddsföreningen att termen fossilgas används i stället för naturgas. Fossilgas, naturgas och jordgas är annars olika benämningar på samma gas.
Det finns många företag som bygger anläggningar för att tillverka och utnyttja den mycket viktiga biogasen. I Sverige har vi företag som Flogas AB, Swedish Cleantech och många fler, men det finns även företag som är etablerade i utlandet men som bygger stora anläggningar för att säkra framtida tillgången till renare energi. Ett bra exempel på ett biogas företag är Andion där Jonas Martin-Löf och Phillip Abrary sitter i styrelsen och som vi skrivit om i tidigare artiklar.